NL FR EN
www.belgium.be

e-Science Connection - Wetenschap is ook vrouwelijk

Naar aanleiding van de Internationale Dag voor Vrouwenrechten (8 maart) stelt ons departement u portretten voor van 22 onderzoeksters uit onze wetenschappelijke instellingen en uit Belspo zelf. Van sociale wetenschappen tot exacte wetenschappen, van geschiedkundigen over planetologen tot dendrochronologen… vertellen specialisten hun dagelijks leven en werk als vrouwelijke onderzoekers en wetenschappers en als vrouwen op het terrein alsof u naast hen stond.
Ontdek samen met ons hun verhalen en denk eraan dat, meer dan ooit, wetenschap ook vrouwelijk is.

- Arnaud Vajda, Voorzitter Directiecomité Belspo -

Inleiding door Elena Phalet

Inleiding door Elena Phalet

 • Elena Phalet studeerde filosofie aan de KU Leuven en werkte als informatie­deskundige in de publieke en privé­sector voor ze in 2004 bij Belspo terechtkwam. De afgelopen 10 jaar werkte ze er bij de dienst MERI, waar ze vooral met Belgische R&D-data in de not-for-profit­sectoren bezig is. Sinds 2018 is ze lid van het Steering Committee voor de She Figures.
Sabrina Béchet

Sabrina Bechet

 • Sabrina Bechet is doctor in de astrodeeltjesfysica (ULB) en is onderzoeker in de zonnefysica aan de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB).
Christine Bingen

Christine Bingen

 • Christine Bingen heeft fysica gestudeerd aan de Université libre de Bruxelles vóór haar overstap naar de Vrije Universiteit Brussel, waar ze een doctoraat heeft behaald in het vakgebied opto-elektronica. Momenteel werkt ze bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA).
Julie Birkholz

Julie Birkholz

 • Julie M. Birkholz is professor aan de vakgroep Geschiedenis UGent en het ‘Ghent Centre for Digital Humanities’ en leidt het Digital Research Lab van KBR. Ze is gespecialiseerd in het identificeren van sociale netwerken met behulp van digitale tools.
Britt Claes

Britt Claes

 • Britt Claes is licentiate in de archeologie (Universiteit Gent, 2002), beheert momenteel de middeleeuwse archeologische collectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en doet onderzoek naar de vroegmiddeleeuwse materiële cultuur.
Fabienne Collin

Fabienne Collin

 • Fabienne Collin is doctor in de fysica (UCLouvain) en werkt als seismoloog bij de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB).
Marie Cornaz

Marie Cornaz

 • Marie Cornaz is doctor in de musicologie (ULB) en conservator van de afdeling Muziek van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR).
Lesley De Cruz

Lesley De Cruz

 • Lesley De Cruz studeerde in 2007 af als licentiate fysica aan de UGent, waar ze ook haar doctoraat in de fysica behaalde in 2011. Sinds 2012 werkt ze als onderzoeker op het KMI, en sinds 2021 is ze eveneens professor in het departement Electronica en Informatica (ETRO) van de VUB.
Soaud Ech-Chakrouni

Soaud Ech-Chakrouni

 • Souad Ech-Chakrouni is master in de aardwetenschappen (Marokko), master in toegepaste geologie bij burgerlijke bouwkunde (ULB) en doctor in geochronologie-geofysica (VUB - Geofysisch Centrum van het KMI). Ze doet onderzoek naar archeomagnetisme in de afdeling Milieumagnetisme van het Geofysisch Centrum van het KMI.
Lore Esselens

Lore Esselens

 • Lore Esselens behaalde haar master Mariene Dierenecologie aan de Wageningen University and Research. Ze is onderzoeksassistente in de moleculaire biologie en maakt momenteel deel uit van de Joint Experimental Molecular Unit (JEMU) aan het KMMA.
Sara Lammens

Sara Lammens

 • Sara Lammens is algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) en algemeen directeur a.i. van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB). Ze verdeelt op dit moment dus haar tijd over twee Federale Wetenschappelijke Instellingen.
Natacha Massar

Natacha Massar

 • Natacha Massar is licentiate in kunstgeschiedenis en archeologie van de Université Libre de Bruxelles. Ze behaalde haar doctoraat in de geschiedenis in 2001, eveneens aan de ULB. Vandaag is ze conservator ‘Griekse en Cypriotische Oudheid’ in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.
Anne-Françoise Martin

Anne-Françoise Martin

 • Anne-Françoise Martin studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de ULB. Als specialist in de kunst van de Amerika’s werkt ze sinds de jaren 1980 in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.
Bieke Nouws

Bieke Nouws

 • Bieke Nouws studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en behaalde een doctoraat aan de KU Leuven, waar ze eveneens een interesse opvatte voor digital humanities. Sinds 2020 is ze aan de slag bij het Rijksarchief, momenteel als e-archivaris voor de dienst Toezicht en Advies.
Géraldine Patigny

Géraldine Patigny

 • Géraldine Patigny is doctor in de kunstgeschiedenis aan de Université libre de Bruxelles en werkt bij de cel Kunsthistorisch onderzoek en inventaris van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).
Possum Pincé

Possum Pincé

 • Possum Pincé is doctor in de Archeologie (UGent) en werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).
Séverine Robert

Séverine Robert

 • Séverine heeft fysica gestudeerd aan de Université libre de Bruxelles waar zij een doctoraat in de moleculaire fysica heeft behaald. Al meer dan 15 jaar verricht zij onderzoek aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA).
Fran Stroobants

Fran Stroobants

 • Fran Stroobants is archeologe (KU Leuven) en doctoreerde met een studie op het vlak van de numismatiek (eveneens aan de KU Leuven). Ze is conservator van de afdeling Munten en Penningen in de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR).
Sonia Willems

Sonia Willems

 • Sonja Willems is licentiate Germaanse filologie en in de archeologie en is doctor in de Geschiedenis en Archeologie van de oudheid (Universiteit van Paris Nanterre). Ze is FEDtWIN-onderzoekster bij het laboratorium voor Nationale Archeologie (CRAN, UCLouvain) en is verbonden aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis als verantwoordelijke voor de Gallo-Romeinse collectie.
Sarah Cremer - Pascale Fraiture - Armelle Weitz

Sarah Cremer Pascale Fraiture Armelle Weitz

 • Pascale Fraiture is doctor in de kunst­geschiedenis en archeologie (ULiège). Sarah Cremer heeft een aggregaat kunstgeschiedenis en archeologie en een aanvullende masteropleiding in hout­archeologie (ULiège). Armelle Weitz is master in het kunst­historisch onderzoek (Sorbonne) en in de archeometrie (ULiège). Alle drie werken ze in het laboratorium dendrochronologie van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA).

Lees meer

Stuur een e-mail naar scienceconnection@belspo.be om u te abonneren, bij adresverandering of om u uit te schrijven.
Op regelmatige tijdstippen verspreiden we via e-mail ook de digitale e-Science Connection waarmee we sneller kunnen inpikken op de actualiteit.
U kunt zich hier abonneren op de e-Science Connection .